Västra Götaland

Kraftig ökning av sömnmedel till unga

Utskrivningen av sömnmedel till barn och unga i Västra Götaland ökar kraftigt. Apotekens försäljning av sådana preparat har mer än fördubblats bara under de tre senaste åren.

– Det är förskräckligt. Vi ser det också här i skolan, att ungdomar äter mer sömnmedel. Jag tycker inte att unga ska behöva äta sömnmedel, säger Lisbeth Héd-Fogelström, skolsköterska på Cybergymnasiet i Göteborg.

2006 köptes sömnmedel och lugnande medel till barn och unga upp till 18 år för 673 000 kronor i Västra Götalandsregionen, enligt siffror från Apotekens Service AB som Västekot tagit del av. Bara tre år senare - 2009 - var beloppet uppe i närmare 1,4 miljoner kronor. Mer än en fördubbling, med andra ord. Även antalet dygnsdoser ökar. Förra året såldes drygt 520 000 dygnsdoser, vilket är en ökning med 32% på bara tre år.

Gymnasieeleven Robert Alexander har själv sömnproblem. Han har märkt att skolan blir lidande när man inte kan sova.

– De dagar jag är uppe så känns det som att man är i ett drömliknande stadium hela tiden.

Prestationskrav, för mycket stillasittande och att ständigt vara uppkopplad är några av orsakerna till ungas dåliga sömn, tror Lisbeth Héd-Fogelström. Robert Alexander känner igen sig i den beskrivningen.

– Press, krav och ens bakgrund har nog det mesta med sömnproblemen att göra. Du har samtidigt en massa att göra och det hjälper ju inte heller.

– De elever som har sömnproblem orkar inte med skolarbete. De sover på lektionerna, helt enkelt, säger Lisbeth Héd Fogelström.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista