Stor befolkningsökning i Mark

Marks kommun är den stora vinnaren i Sjuhäradsbygden när befolkningssiffrorna i dag offentliggörs av SCB. Tranemo och Svenljunga är förlorarna, i dessa båda kommuner fortsätter kräftgången.

Marks kommun ökar sin befolkning rejält, över två hundra personer fler bor i kommunen den sista december 2003, jämfört med ett år tidigare. Och det är en av de största ökningarna i kommunens historia. Även Borås ökar med 350 personer, men kommunen har haft kraftigare ökningar tidigare så nu har ökningstakten mattats av.

Även Bollebygd ökar, med 60 personer. Ulricehamn och Vårgårda ökar likaså, men bara med 20 personer vardera.

De stora förlorarna är Svenljunga och Tranemo som fortsäter sin kräftgång sen flera år. Tranemo minskar med hundra personer och Svenljunga med 80 personer, även Herrljunga minskar med nästan 50 personer.

Så gott som alla Sjuhäradskommuner har ett negatuvt födelseöverskott, dvs fler dör än som föds. Två kommuner har dock ett födelseöverskott, Ulricehamn och Vårgårda.

Ser man till de två kommuner som ökar mest, Borås och Mark, så är det inflyttningen som är de stora förklaringarna men medan Borås ökning kan förklaras av en kraftig inflyttning från utlandet så har Mark en lika kraftig inflyttning från Västra Götaland, sannolikt från Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".