Emaljklätt kommunalhus i Mark får ny fasad

Kommunalhuset i Mark ska äntligen få en ny fasad. Efter att i över 40 år ha utsatts för väder och vind så har fasaden kraftiga rostangrepp och nu pekar allt på att arbetet med en ny fasad börjar redan till sommaren. Kostnaden beräknas till 2,6 miljoner.

Kommunalhuset som byggdes 1960 var för många kinnabor ett mycket annorlunda hus. Det var Kinna Köping som byggde huset, innan Marks kommun bildades.
Förutom den kommunala administrationen inrymde den både polis och huvudbibliotek.
Två annorlunda saker hade huset begåvats med; huset innehöll inga trappor utan långa lutande gångar och så var hela fasaden klädd med emalj. Det sistnämnda fick kinnaborna att i folkmun döpa huset till ”pottan”, emalj utanpå och skit inuti.
Sedermera blev det kommunalhuset i den nya kommunen Mark.
Numera är huset utbyggt och ändå får inte all kommunal administration plats trots att både polis och bibliotek är utflyttad.
Men emaljfasaden har efter dryga 40 år fått kraftiga rostangrepp, upp mot 80 procent av emaljplåtarna är angripna. Men nu har samhällsbyggnadsförvaltningen bestämt sig, man vill för 2,6 miljoner kronor ersätta emaljplåtarna med nya och liknande plåtar, och därmed torde huset få behålla sitt namn i folkmun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".