Vårdtvist i Svenljunga riskerar bli utdragen

Tvisten mellan Svenljunga kommun och det privata vårdföretaget Attendo Care, kan bli utdragen.

Som vi tidigare har berättat, har de båda parterna stämt varandra på mångmiljonbelopp.

Bakgrunden till stämningarna är att kommunen i somras sa upp avtalet med Attendo Care, som drev två äldreboenden i kommunen.

Rune Peterson, socialnämndens centerpartistiske ordförande i Svenljunga, menar att kommunen har bra underlag för sin stämning, men ser det heller inte som omöjligt att det nås en förlikning i tvisten:

- Man ska aldrig säga aldrig, men vi bedömer att vi har väldigt bra material att bygga vår framställan på, säger Rune Peterson.

Tvisten mellan Svenljunga kommun och Attendo Care bottnar i Attendo Cares kraftiga personalnedskärningar, som genomfördes trots protester från kommunen och som ledde till rapporter om brister i vården och sliten personal.

Kommunen sa då upp Attendo Cares avtal och nu har de två parterna alltså stämt varandra. Attendo Care vill ha 15 miljoner kronor i skadestånd av kommunen, som har svarat med en genstämning, och i stället kräver Attendo Care på närmare 17 miljoner kronor.

Nu ska Attendo Care yttra sig över kommunens genstämning och sen kan det följa ytterligare yttranden från båda parter, innan det bestäms en tid för en förberedande förhandling. En trolig tidpunkt för den är någon gång efter sommaren.

Skulle parterna inte nå en förlikning, blir det sedan dags för huvudförhandling, men det kan dröja upp till ytterligare ett år.

Om Svenljunga kommun skulle förlora tvisten riskerar den alltså att få betala 15 miljoner kronor.

- Frågan är om man överhuvudtaget ska syssla med hypoteser. Men om utifall att, så är det klart att det skulle bli besvärligt, säger Rune Peterson.

- Vad som kommer att hända då gissar jag, är att vi får ta pengarna ur kommunens egna kapital. Vi blir alltså lite fattigare tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista