Byggbranschen och vården lockar flest

Efter några magra år tycks åter byggbranschen och vården locka ungdomen. Det visar årets ansökningar till gymnasierna.

De här programmen finns på de kommunala skolorna - och det är där de populäraste programmen verkar finnas.

Det är nu de stora barnkullarna på 80- och 90-talen som är på väg in i gymnasierna. 1800 elever väntas till gymnasiets första årskurs i höst, 200 fler än förra året.

Och största vinnaren är byggprogrammet - antalet sökande har fördubblats: från 46 till 91. Kanske avspeglar det en tro på stigande konjunktur och ökat byggande.

Också omvårdnadsprogrammet, som politikerna länge talat sig varma för inför stundande pensionsavgångar och personalbrist, går framåt med närmare 50 procent fler sökande. Likaså har det naturvetenskapliga programmet lockat fler sökande.

Bland förlorarna märks bland annat handels- och mediaprogrammen, dit bland annat it- och dataintresserade söker sig.

Det också de ämnena som de fyra fristående gymnasierna i Borås erbjuder och det är kanske på grund av sina dataprofiler som frigymnsierna hittills bara lockat 134 förstahandssökande, jämfört med de cirka 140 som antogs i höstas.

Men frigymnasierna fortsätter att anta sökande ända fram till terminsstarten i höst, så än återstår det alltså att se om de kan uppnå de knappa tio procenten av årskullen som de gjorde då. Men just nu ser det alltså ut som att frigymnasierna håller på att minska i popularitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista