Stopp för bröstförminskningar på lasaretten i Skene och Borås

Det är i stort sett helt stopp för att få sina bröst förminskade för kvinnor i Sjuhärad, även om det finns medicinska skäl. Väntetiden för bröstförminskningar är just nu 5-10 år, enligt den ende kirurg som gör sådana operationer på lasaretten i Skene och Borås, Torkel Ramhult.

Många kvinnor får ont i axlar, nacke och rygg av stora och tunga bröst, men den här typen av operation står numera långt ner på prioriteringslistan. Istället är kvinnorna hänvisade till den privata plastikkirurgibranschen - och då kostar det runt 30-35 tusen kronor för en bröstförminskning. Däremot har det blivit allt vanligare är att kvinnor som måste operera bort ett bröst på grund av cancer kan få ett konstgjort bröst, istället för en lös protes. Operationen görs antingen primärt (vid själva canceroperationen) eller sekundärt (något år senare) genom att en silikon- eller koksaltprotes opereras in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".