Rätt till förskola på finska

Sedan första maj har familjen sverigefinnar i Borås rätt till barnomsorg som är tvåspråkig. Det vill säga - det är inte längre bara en angelägenhet för föräldrarna i hemmet att föra vidare finskan som modersmål till de små - utan en skyldighet för kommunen att erbjuda den som vill finskspråkig förskola.

– Bara det här att Siiri nu kan få möjlighet att faktiskt lära sig finska på sin förskola, tycker jag är oerhört viktigt, säger Susanna Kyllönen.

Samtidigt hoppas hon att den pedagogiska kvaliten är hög.

– Så att det inte blir min och min mans finska, som inte är särskilt uppdaterad, som lärs ut igen, säger Susanna.

Hon har dottern Siiri på armen - och som en del av vardagslivet pratar hon och hennes man uteslutande finska med Siiri. Ett språk som räknas som kulturarv i Sverige tillsammans med fyra andra minoritetsspråk.

Sedan första maj har familjen Kyllönen och andra sverigefinnar i Borås rätt till barnomsorg som är tvåspråkig. Det vill säga - det är inte längre bara en angelägenhet för föräldrarna i hemmet att föra vidare finskan som modersmål till dom små - utan en skyldighet för kommunen att erbjuda den som vill finskspråkig förskola.

– Jag kan några finska sånger. Men jag önskar att hon verkligen får får en massa sånt där ... rim och ramsor. På något sätt vill man ju vara mamma och inte en pedagog, säger Susanna.

 Maria Immonen, precis som Susanna, har längtat efter den här möjligheten till tvåspråkig föskola. Maria har väntar en liten till sommaren och har sen tidigare Nikolas, 3 år.

– Det räcker ju inte bara att vi pratar finska hemma. Vi behöver ju stöd genom förskolan, så den här möjligheten är ju väldigt positiv.

Hon säger att hon absolut vill sätta både Nikolas och den lilla som är på väg i en sådan verksamhet. Gärna så snart det bara går, tillägger hon.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Karl-Gustav Drotz, kristdemokratiskt kommunalråd i Borås

Vi börjar kartläggningen av hur det ser ut på våra dagis, var finns det finsktalande, var saknas det finsktalande. Till hösten hoppas jag att vi har en bra bild av hur det ser ut.

Rättigheter för nationella minoriteter

Förvaltningsområden:

- Kommuner där en nationell minoritet har ett förstärkt skydd och stöd enligt Europarådets minoritetskonventioner. Borås har anslutit sig frivilligt.

- Kommunen har en skyldighet att, när det behövs, på lämpligt sätt informera de nationella minoriteterna om deras rättigheter enligt den föreslagna lagen. Barns utveckling av en kulturell identitet och det egna minoritetsspråket ska också främjas särskilt.

Källa: Regeringen


Sveriges nationella minoriteter

Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, som även är ett urfolk, sverigefinnar och tornedalingar.

De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib (alla varieteter), samiska (alla varieteter), finska och meänkieli. En ny lag (SFS 2009:724) som reglerar minoriteterna rättigheter trädde i kraft i januari 2010. Minoritetsfrågorna hör till integrations- och jämställhetsdepartementet och ansvarig minister är Nyamko Sabuni.

Källa: Sveriges Radio Sisuradio


Länkar:

Sveriges Radio Sisuradios temasida: Suomen kieli Ruotsissa
http://sverigesradio.se/cgi-bin/Sisuradio/programsidor/index.asp?ProgramID=2258

Integration och jämställdhetsdepartementets hemsida om de stärkta rättigheterna:
http://regeringen.se/content/1/c6/13/22/24/c1a9299f.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.