MP öppnar åt både höger och vänster

Miljöpartister i Sjuhärad vill inte ta ställning för valet vilket block man tänker stödja. I Sjuhärad kommer Miljöpartiet att invänta valresultatet i 5 av 6 kommuner där man idag har mandat för att avgöra vilka man kommer att söka samarbete med.

Tom Andersson är gruppledare för miljöpartiet i borås som idag sitter med i den borgerliga majoriteten, men efter valet kan han tänka sig samarbete åt både höger och vänster beroende på valresultatet säger han.

– Vi vill ha igenom så mycket grön politik som möjligt och för att få igenom det måste vi sitta i majoritet. Så vi kommer i första hand att söka sitta i majoritet och har vi möjlighet att välja så kommer vi att förhandla med alla möjliga intressenter.

Miljöpartiet i Borås är alltså öppna för att samarbeta med båda de politiska blocken beroende på valresultatet. Och så låter det i 5 av de 6 sjuhäradskommuner där miljöpartiet idag har mandat: Bollebygd, Herrljunga, Vårgårda, Borås och Mark. Det visar en sammanställning Radio Sjuhärad har gjort genom enkäter och telefonsamtal med partiernas företrädare lokalt. Så här sade Kristina Hasselblad, Miljöpartiets förstanamn i Mark, i en intervju i SR Sjuhärad i slutet av mars:

– Väljer vi höger så röstar inte vänstern på oss och väljer vi vänster så röstar inte högern på oss. Så det spelar ingen roll utan dem vi vill ha är de som tycker att våra frågor är de viktigaste.

Miljöpartiet i ulricehamn går emot strömmen. Här kommer partiet att gå till val gemensamt med Socialdemokraterna och Vänsterparitet, säger gruppledaren Ingegerd Borg-Saviharju. Men Tom Andersson, gruppledare i Borås vill inte ta ställning idag och han ser ingen motsättning i hur partiet agerar på riksplan, det vill säga nära samarbete med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, och hur man lokalt agerar, det vill säga invänta valresultat innan man tar ställning.

– Det skiljer ganska mycket i politiken på riksplanet och det lokala planet och jag tror att de som röstar på Miljöpartiet vill att vi ska få igenom så mycket som möjligt av vår politik oavsett vilken konstellation vi sitter i, säger Tom Andersson.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

"Vi avvaktar valresultatet"

Pembe Gencoglu, ordinarie kommunfullmäktigeledamot för MP i Bollebygd:
"Vi har inte tagit ställning till vilka vi kommer samarbeta med ännu."

Helen Persgren, Gruppledare MP i Vårgårda:
"Vi har inte fastställt hur vi ska göra. Vi går till val som ett enskilt parti och avvaktar valresultatet"

Börje Lundgren, Gruppledare MP Herrljunga:
"Vi avvaktar tills efter valet. Är öppna för samarbete både åt höger och vänster."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.