Vaktbolag måste skydda Borås goda rykte som skulpturstad

Vandaliseringen av skulpturer i Borås förstör stadens rykte som skulpturstad. Det menar galleristen Jeanette Öhlund, som tycker att det är pinsamt för Borås att skulpturer av internationellt erkända konstnärer gång på gång blir vandaliserade. Samtidigt aktualiserar Hasse Persson att man kan komma att anlita ett vaktbolag.

Senast nu i helgen blev den belgiske konstnären William Sweetloves skulptur föreställande en stor röd klänning med grodor på förstörd. Någon har med stor kraft bänt loss och förstört flera av de grodor som konstnären fäst på klänningen.

– Tårarna vill komma och jag känner en jättestor sorg över att man ger på sig ett så fantastiskt konstverk, säger Jeanette Öhlund.

Och det finns flera exempel på vandaliserade skulpturer i Borås. Förra veckan förstördes en annan av Sweetloves skulpturer, föreställande en stor pudel. Och för två år sedan, när det sist var skulpturfestival i Borås, vältes Marianne Lindberg de Geers kanin "Mate Hunting" och rullades ner i Viskan. En annan skulptur som varit utsatt är Tony Craggs "Declination" - den gula skulpturen på Sandwalls plats - som det bland annat har klottrats på.

Jeanette Öhlund menar att det goda rykte som skulpturstad som Borås byggt upp under många år, nu riskerar att rivas ner. Hon har bland annat hört att Tony Cragg reagerat på det hans skulptur fått utstå i Borås:

– Tony Cragg är en världskonstnär som har skulpturer utställda i många europeiska städer och han är förvånad över att man gör så här i Borås. Det är inte på något annat ställe som det görs åverkan på hans skulpturer. Och jag vet att flera andra kända konstnärer har precis samma åsikt.

Efter den senaste vandaliseringen av William Sweetloves skulpturinstallation i stadsparken så har Sweetloves skulpturer nu flyttats därifrån. Var de kommer att ställas upp under skulpturfestivalen, som börjar på fredag, är ännu oklart.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se