Markpolitiker JO-anmäler riksdagsledamot

Ordföranden i socialutskottet i Mark, Ann Hjertén JO-anmäler nu Maria Kornevik Jakobsson (C) för att ha agerat olämpligt i det uppmärksammade omhändertagandet av två barn som socialföravltningen i Mark gjorde i höst och som fått stark kritik från Socialstyrelsen.

Hjertén menar att Maria Kornevik Jakobsson gått för långt i ett uppmärksammat fall rörande kommunens familjehemsplacering av två barn.

Enligt anmälan ska riksdagsledamoten bland annat ringt grannar till den biologiska mamman och presenterat sig som riksdagsledamot för att skaffa information om den biologiska mamman, vilket Hjertén anser är att gå för långt.

Det var i höstas som Marks kommun under uppseendeväckande former tog ifrån en forsterfamilj två barn som under flera år vistats i fosterhemmet.

Socialstyrelsen riktade svidande kritik mot Marks kommuns beslut att rycka upp barnen från fosterfamiljen - utan förvarning. Det saknades också en utredning som visar att fosterfamiljen var olämplig. Marks kommun har inte sett till barnens bästa, anser Socialstyrelsen.

Marks kommun har nu svarat Socialstyrelsen men svaret blev föremål för politisk strid. De borgerliga tillsammans med Markbygdspartiet strök ner det långa svaret till socialstyrelsen eftersom man ansåg att det fanns formuleringar som inte var fakta.

Nu JO-anmäler Ann Hjertén ordförande i socialutskottet i Mark en riksdagsledamot. Själv är hon djupt involverad i ärendet som beslutsfattare för att ha fråntagit barnen sina fosterföräldrar som de levt hos i större delen av sina liv.

Maria Kornevik Jakobsson (C)

Det är tråkigt att inte Ann Hjertén ägnar sig åt att ta tag i den massiva kritik som hon har fått från socialstyrelsen. Istället ägnar hon sig åt att anmäla mig vilket inte går eftersom riksdagsledamöter inte kan JO-anmälas, dessutom är anmälan full med sakfel.

Här är ett utdrag ur JO-anmälan

Det har nu också kommit till min kännedom Maria Kornevik Jakobsson ringt till grannar till den biologiska mamman. Hon presenterade sig som riksdagsledamot och ville ha information i ett barnavårdsärende. Detta har gjort mig mycket bestört och jag anser att Maria Kornevik Jakobsson gått många steg för långt. Hennes agerande är för mig inte förenligt med god sed och är etiskt helt förkastligt. Att i Maria Kornevik Jakobssons position och därtill med den utbildning som hon har, göra egna undersökningar och ringa runt för att skaffa informationer i våra ärende samt gå till angrepp mot de båda barnens familj, är enligt mitt tycke helt förkastligt. Nog trodde jag att man kunde förvänta sig mer av en riksdagsledamot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.