Miljardsatsning på vägar

Regeringen har kommit överens med sina stödpartier om fördelningen av 373 miljarder kronor till vägar och järnvägar fram till 2015. 150 miljarder går till nyinvesteringar.

Västra Götaland får drygt 4 miljarader till vägar och kollektivtrafik. I Sjuhärad tidigareläggs utbyggnaden av riksväg 40 öster om Borås fram till Rångedala. Utbyggnaden kan påbörjas redan i år. Men om det blir motorväg eller inte är ännu oklart. Björn Berguist (m), kommunalråd i Borås, är nöjd med förslaget.
- Det är ju oerhört positivt, framförallt att man vid arbetsplatsen vid Brämhult kan fortsätta arbeta, säger han.

Sträckan Rångedala-Hester 40 tidigareläggs från 2012 till 2008. Men Bengt Johansson (c), kommunalråd i Ulricehamn, är trots gårdagens besked inte övertygad om att tidsplanen kommer att hållas:
- Det beror ju ytterst på pengar alltid och vi har ju sett historiskt hur man skjuter framåt olika saker. Så här gäller det att fortsätta arbeta tror jag, säger han.

2011 skall utbyggnaden av riksväg 40 vara klar.
Sträckan Tollered-Alingsås på E20 tidigareläggs till 2006 från 2012. Satsningen på järnvägen Borås-Göteborg, med dubbelspår via Landvetter, tidigareläggs också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".