Borås

Skulpturerna saknar tillstånd

Skulpturerna som nu ställs ut på olika platser i Borås inför skulpturfestivalen som börjar på fredag, saknar tillstånd. Konstmuseet struntar i både ordningslagen och kommunens egna lokala föreskrifter, som säger att man måste ansöka hos polisen om att få disponera offentlig plats. Micael Johansson, trafikingenjör på gatukontoret, är kritisk till konstmuseets agerande.

Trafikingenjör Micael Johansson är kritisk till att konstmuseet inte ansöker hos polisen om att få placera ut skulpturerna till skulpturfestivalen.

När polisen får in en ansökan om nyttjande av offentlig plats, såsom parker, torg, vägar och gång- och cykelbanor, så kontaktar de i sin tur gatukontoret som får ta ställning till om det är lämpligt att placera ut föremål enligt ansökan.

Men den möjligheten får alltså inte gatukontoret när konstmuseet struntar i att ansöka om tillstånd. Micael Johansson har kontaktat kulturkontoret i frågan, men har inte fått något gehör.
– De säger att de inte har lämnat in tillstånd innan. Men sådan är ju lagen.

Det hela är i grunden en fråga om säkerhet och vem som har ansvaret för om någon skulle skada sig på grund av en skulptur som står olyckligt till, menar Micael Johansson.
– Det är en ansvarsfråga. Den dagen någon skadar sig kommer ansvaret falla ut.

Hasse Persson, chef på konstmuseet säger att man i år inte sökt tillstånd för någon skulptur, men att man har som princip att söka när man avgör att placeringen av en skulptur kan inverka på trafik.

"Nu har vi sökt tillstånd"
Efter Radio Sjuhärads rapportering om att skulpturerna som ska vara med i skulpturfestivalen i Borås saknar tillstånd för att stå där de står, så har nu kulturkontoret under onsdagen lämnat in en ansökan om tillstånd till polisen.

– Det är bara att beklaga om det inte blivit skött på rätt sätt, nu har vi i alla fall sökt polistillstånd för hela skulpturfestivalen, säger kulturchef Elisabeth Lundgren.

Ja idag, två dagar innan skulpturfestivalen i Borås invigs, har alltså kulturkontoret lämnat in en ansökan om tillstånd för att få placera ut skulpturerna - av vilka de allra flesta redan är utplacerade.

Bakgrunden är det missnöje som finns på gatukontoret över att man där inte fått möjlighet att tycka till över den exakta placeringen av skulpturerna, eftersom Borås konstmuseum inte ansökt om tillstånd.

Men kulturchef Elisabeth Lundgren menar alltså att gatukontoret har varit med i processen att planera skulpturfestivalen och hon är därför förvånad över att frågan om tillstånd för skulpturerna har väckts nu strax innan festivalen invigs.

– Det handlar egentligen om att gatukontoret ville ha in det här för att bedöma om det är riktigt och den kommunikationen är ju gjord för länge sedan. Jag tar på mig rollen nu för att lösa det här.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

 Sofia Boo
sofia.boo@sr.se