Radiostrul försvårade polisinsats

Polisens första insatser vid rånet mot Swedbank i Svenljunga den 28 april blockerades av bristande radiodisciplin och tekniska problem. Det framgår av en rapport från en polis som befann sig i närheten då larmet gick.

Polisen befann sig bara en minut från Swedbank i Svenljunga när informationen gick ut att överfallslarmet utlösts på banken. Lite senare konstaterades det att det rörde sig om ett väpnat rån.

I rapporten skriver polisen att han förgäves försökte få kontakt med med Polisens Länskommunikationscentral, LKC, via radion.

Men på grund av att det pratades oavbrutet så kunde han inte meddela att han var på plats och inte heller via mobiltelefon kunde han nå LKC.

Senare var också radiotrafiken blockerad på grund av att någon hade sändarknappen intryckt av misstag.

Radiodisciplinen var mycket dålig av radiobilarna och yttre befälet hade svårt att nå fram till sina enheter på grund av allt för mycket onödigt prat, skriver polsimannen i sin rapport.

Polismannen egna ord i anmälan

Jag hade ca 1 minut fram till banken och försökte via radion få kontakt. På grund att det pratades oavbrutet kunde jag ej meddela att jag var på plats. Ringde sedan med mobil till direktnumret till LKC utan att få svar.

Polismannens rapport

Tjänstgjorde på radiobil 52-2210 med ensampatrullering i Svenljunga. Hade anmält bilen till LKC såsom näpobil med avsikt att ta lämpliga larm i Svenljunga. Bilen står dessutom med stationeringsort Svenljunga på caps.
Kl 1038 gick det ut lann via LKC att överfallslarmet på SWEDBANK Svenljunga hade utlöst. Det framkom något senare att det var ett pågående väpnat rån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.