Bollebygd

Polisen lät tipsen om att barn ofredats bli liggande

Tipsen om att två barn i Bollebygd inom en tidsrymd av några veckor har blivit ofredade av en främmande man i bil har blivit liggande hos polisen – utan åtgärd.

Vid två olika tillfällen har manen stannat och föreslagit ensamma barn som väntade på skolbussen att de skulle åka med honom i stället. Barnen sa nej och mannen försvann när skolbussen kom. Vid det senaste tillfället – som inträffade i måndags förra veckan - skrev barnet upp registreringsnumret. Trots detta hände inget – och kriminalkommissarie Sture Torstensson i Borås håller med om att polisen borde ha reagerat direkt:

- Det har tagit lite för lång tid, det kan jag erkänna. Helt klart är att en anmälan om ofredande borde ha upprättats med en gång, säger han.

I båda fallen var det rektorerna på barnens respektive skolor som direkt kontaktade polisen. De informerade också föräldrarna och barnen fick information klassvis av sina lärare. Den första händelsen, som inträffade för cirka tre veckor sedan, blev liggande som ett tips som polisen inte följde upp. Den andra händelsen, som inträffade förra måndagen, den 10 maj, blev också liggande och hos polisen insåg ingen sambandet mellan de båda händelserna.

Barnen som ofredats är nio och tio år gamla. När Sveriges Radio Sjuhärad i går frågade Boråspolisen om incidententerna hade polisen ännu inte skrivit anmälan eller börjat försöka ta reda på vem det är som vid två olika tillfällen har försökt locka med sig barn i bilen. I dag har däremot  inlett en utredning. Polisen har konstatarat att den bilen som ett av barnen tog registreringsnumret på inte hör hemma i Västra Götaland. Därför letar polisen efter om det kommit in fler liknande tips inom eller utanför regionen – och om det kan finnas fler samband.

I Bollebygd är många föräldrar oroliga efter det som har inträffat.

- Man vaktar lite mer på barnen nu än vanligt, säger Katariana Borg Karlsson, skolbarnsförälder i Bollebygd.

Utbildningschefen förvånad
Barn- och utbildningschefen i Bollebygd Martin Barkstedt blir förvånad när han får veta att polisen först efter en vecka börjat utreda tipset.

– Ja det förvånar mig. På något sätt tycker jag de ska ta lika allvarlig på det här som vi gör. Här fick vi ändå tag i både bilnummerm, färg och bilmärke så den informationen har ju gått fram, säger Martin Barkstedt.

Anne-Charlotte Horgby
anne-charlotte.horgby@sr.se
Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se