Borås

Konstmuseet ber om tillstånd för skulpturer efter kritiken

Om två dagar börjar skulpturfestivalen. I dag lämnades en ansökan om tillstånd för att placera ut skulpturerna - som till store del redan är utplacerade. Ansökan lämnas in efter kritik från Gatukontoret, som menar att Konstmuseet struntat i regler och föreskrifter.

- Det är bara att beklaga om det inte blivit skött på rätt sätt. Nu har vi i alla fall sökt polistillstånd för hela skulpturfestivaeln. Jag tror att det har blivit någon form av internt missförstånd mellan Konstmuseet och Gatukontoret, säger Borås kulturchef Elisabeth Lundgren.

Skulpturerna som ställs ut på olika platser i Borås inför skulpturfestivalen, som börjar på fredag, borde inte ha ställts ut utan att ett tillstånd först var klart. Det menar Gatukontoret, som är kritiska och menar att struntat i både ordningslagen och kommunens egna lokala föreskrifter, som säger att man måste ansöka hos polisen om att få disponera offentlig plats. Det finns bland annat trafiksäkerhetsskäl, som gör att tillstånd krävs och att Gatukontoret måste få ge sitt formella godkännande.

Elisabeth Lundgren menar att Konstmuseet hela tiden har samarbetat med Gatukontoret om var skulpturerna ska stå. Hon är förvånad över att kritiken kommer nu.

– Det handlar egentligen om att Gatukontoret ville ha in en ansökan för att göra en bedömningen, men den kommunikationen är gjord för länge sedan. Jag tar på mig rollen nu för att lösa det här, säger Elisabeth Lundgren.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se