Smörgåstårtor med streptokocker har lett till åtal

En kvinna i Marks kommun som bakade smörgåstårtor på beställning åtalas för brott mot livsmedelslagen.
Tårtorna innehöll streptokocker.

Det var i början av maj förra året som 150 personer insjuknade efter att ha ätit smörgåstårtor i ett av de största utbrotten av matburen halsfluss.

Kvinnan hade bakat trots att hon hade ett sår på ett finger och genom såret överfördes streptokockbakterierna till tårtorna.

Tårtbaket skedde hemma i kvinnans kök och miljökontoret i Marks kommuns polisanmälde henne eftersom villaköket inte var godkänt som livsmedelslokal.
En rad brister uppdagades dessutom, som att kvinnan förvarat tårtor i för hög temperatur, husdjur hade vistats i köket och hon hade använt sig av begagnade kartonger.
Trots detta valde åklagare Urban Svenkvist i september att inte åtala kvinnan, eftersom han ansåg att det inte gick att visa att det handlat om ”yrkesmässig hantering”.
Miljökontoret, stött av Livsmedelsverket, framhärdade och begärde överprövning av beslutet.
Nu har t f chefsåklagaren vid åklagarkammaren i Göteborg, Niklas Sannerholm, kommit fram till att den 65-åriga kvinnan trots allt ska åtalas.
Chefsåklagaren konstaterar att kvinnan ”av oaktsamhet har hanterat livsmedel yrkesmässigt genom att tillverka smörgåstårtor på beställning”.
Sammanlagt har smörgåstårtor levererats till sexton olika tillställningar och tillverkningen har skett i en bostad som inte varit godkänd som livsmedelslokal.
Kvinnan ska också ha förvarat bröd och fyllning utomhus, vilket medfört risk för att livsmedlen förorenats eller blivit otjänligt som människoföda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista