Borås

Moderaterna snåla med vallöften trots stark ekonomi

Trots det på papperet sämsta ekonomiska resultatet sedan mitten av 90-talet så är Borås majoritetsledare, moderaternas Ulrik Nilsson, nöjd med förra året. Men han håller igen när det gäller vallöften.

Resultatet blev plus 33 miljoner, mindre än en procent av intäkterna. Men det är bra, säger Ulrik Nilsson inför eftermiddagens debatt i Borås kommunfullmäktige:

-- Det här överskottet kan synas ganska litet, men då ska man veta att bakom det ligger också avsättningar. Så att egentligen är resultatet mycket starkare.

De avsättningar Ulrik Nilsson talar om är Borås bidrag för att tidigarelägga bygget av riksväg 27 mellan Kråkered och Viared, 94 miljoner. 50 miljoner till att förstärka kommande magra år, 20 miljoner till framtid pensioner, tio miljoner till kostnader man haft för Textilmuseet som man ska lämna och fem miljoner för trafikåtgärder i Fristad och Rydboholm samt tre miljoner till parkeringsavgifter som belagts med moms.

Så 33 miljoner i överskott skulle kunnat vara över 200 och Borås ekonomi är stark. Oppositionen brukar säga att nedskärningarna har gått ut över kvaliteten, inte minst inom skolan där betygen ligger på en låg nivå i en riksjämförelse.

Ulrik Nilsson tackar alla kommunanställda för det - men är också självkritisk när det gäller de miljömål som fullmäktige klubbade igenom 2008.

-- Det visar sig nu att vi inte har haft mätinstrument för rätt många av de miljömålen och ett antal av dem har vi misslyckats med. Så det är klart att i någon mening var det dumt av oss att ta miljömål som vi sedan inte har brytt oss om eller fått genomförda, säger Ulrik Nilsson.

Men 2010 blir ett nytt år i knapphetens tecken och Ulrik Nilsson vill inte lova för mycket.

– Det är ett spel med framtidens förutsättningar att lova bort dyra reforemer och det är därför jag inte, trots att det är vallöfte, vill gå ut lova bort ditten och datten, säger Ulrik Nilsson, moderat kommunalråd i Borås.

Ulrik Nilsson är därför kritisk till socialdemokraternas förslag om gratis kollektivtrafik för ålderspensionärer när det inte är rusningstrafik.

-- Elva miljoner kronor till pensionärsrabatter i kolletkivtrafiken är pengar vi faktiskt inte har för 2011, anser Ulrik Nilsson, som tycker att förslaget är oansvarigt.

Det enda vallöftet som Ulrik Nilsson vill ge är enhetstaxa på periodkorten, vilket kosta cirka två miljoner kronor per år, för att underlätta för dem som vill arbetea utanför Borås.

– Vi tar ett ansvar för ekonomin och vi kan stå  för de löften vi ger. Den verksamhet vi föreslår är finansierad. Jag säger som Gunnar Hedlund: "Skjut björnen innan du säljer skinnet, allt annat vore oansvarigt."

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se