Skola

Rekordmånga elever skolkar bort CSN

Centrala studiestödsnämnden väntas kräva tillbaka omkring 100 miljoner kronor i felaktigt utbetalade studiemedel, var tredje utbetalning har skett på felaktiga grunder, visar en stor granskning.  Bland annat har rekordmånga gymnasieelever inte rätt till bidrag eftersom de har skolkat för mycket. CSN vill nu ändra reglerna så att studiebidragen inte betalas ut under tiden som skolket utreds.

– Det är ju ett sätt att hålla inne med de här betalningarna, medan de här utredningarna pågår och det gör ju att vi inte behöver fatta beslut om återkrav. Så det tycker vi är bra, säger Klas Elfving som är pressekreterare på CSN.

Förra läsåret blev rekordmånga gymnasieelever - drygt 14 000 av cirka 400 000 av med sitt studiebidrag på grund av att de skolkat för mycket. Efter uppmaning från CSN och Skolverket har skolorna blivit bättre på att rapportera in skolk.

– Vår uppfattning är ju att de flesta skolor rapporterar som de ska göra, sen finns det ju skolor som inte rapporterar in och det finns ju en del naturliga förklaringar till det som att man kanske inte har så många skolkare. Men sen finns det säkert också vissa skolor som inte rapporterar in skolk. Så är det ju, säger Klas Elfving.

Men av de elever som blir av med sitt bidrag är det också många som hamnar hos Kronofogden, när sedan CSN kräver tillbaka pengarna.

I dag är reglerna nämligen sådana att CSN måste fortsätta betala ut studiebidraget under tiden som utredningen om skolk pågår - men det vill man ändra på nu.

-- Det gör ju att vi kan slippa göra sådana här återkrav, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se