Häpnandsväckande okunskap hos unga kvinnor

Det finns en mycket stor kunskapbrist hos unga kvinnor som leder till oönskade graviditeter och aborter. Den slutsatsen drar Britt-MArie Halldén, universitetsadjunkt på institutionen för vårdvetenskap på högskolan i borås och legitimerad barnmorska . Hon har nu skrivit en avhandliing kring tonårsaborter där hon träffat unga tjejer som inte trott de kunde bli gravida.

– Flickorna verkar tro att man inte kan bli gravid trots oskyddade samlag, säger Britt-Marie Halldén, universitetsadjunkt på institutionen för vårdvetenskap på högskolan i borås och legitimerad barnmorska

Britt Marie Halldén har i sin avhandling som bygger på djupintervjuer men en liten grupp unga tjejer, 14 stycken undersökt flickornas erfarenheter kring sina aborter. Och något som återkommer är alltså en förvåning kring att man över huvud taget kunde bli gravid.

Och detta gäller även flickor som gjort aborter tidigare menar Halldén.

Även om Britt-MAre Halldén endast träffat en liten grupp tjejer till sin avhandling så menar hon, även baserat på sin erfarenhet som barnmorska, att de här tjejerna inte är unika i sina tankar kring en oförmåga att kunna bli gravida och hon efterlyser mer och djupare samtal med flickor om deras fruktsamhet, både de som gjort abort, men även innan en oönskad graviditet blir aktuell.

Sofia Boo
softa.boo@sr.se

Ung kvinna som gjorde abort

Jag tror att jag säkert haft samlag 60 gånger och killarna har sprutat in i mig och jag har inte blivit gravid, så jag trodde inte jag kunde bli gravid.

FAKTA

Socialstyrelsen kom nyligen med statistik som visar att aborter för första gången sedan 2004 minskar i Sverige. Tonårsaborterna minskade med 7.8% mellan 2008-2009.
Källa:Socialstyrelsen

Avhandlingen heter Om Fruktsamhet, ansvar och relationer av Britt-Marie Halldén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.