Viskafors

Inte längre Gud på menyn

I Viskafors finns Sveriges första, och enda restaurang, i en kyrka. Bakom satsningen står Barbara Brass, det var när hon en tid var tvungen att sitta i rullstol som idén väcktes.

Restaurangverksamheten ligger alldeles intill Viskans porlande brus uppe på ett berg, cirka 100 meter över havet - med en fin utsikt.

I december i fjol invigdes kyrkan som restaurang men det är först sedan mitten av mars som allmänheten har haft möjlighet att boka restaurangen. Barbara Brass köpte kyrkan av Svenska Kyrkan för tre år sedan, det var efter en period när hon var tvungen att sitta i rullstol som idén att köpa en kyrka och göra den till restaurang väcktes.

Barbara Brass säger att man än så länge bara har tagit de första stegen i utvecklingen av verksamheten. Hon ser sommaren framför sig med möjligheten att öppna uteservering och men hon blickar ännu längre fram:

– Fem år framåt, då är det här i full gång, hoppas jag. Och jag hoppas att vi har satt standarden för flera - jag vet att det är fler på gång. Och titta på alla gamla industrier som står, så mycket möda som ligger bakom där - där kan man också göra en massa spännande, säger Barbara Brass.

Samuel Costa Nordvall
samuel.costa@sr.se