Facklig förskolekritik mot Borås kommun

Lärarförbundet riktar nu kritik mot Borås kommun.

Enligt förbundets ordförande i Borås, Kerstin Fahlén, ger kommunen inte förskollärarna förutsättningar att nå de mål som kommunen själv ställt upp i sin skolplan.

Som vi berättade i Radio Sjuhärad i går, har stora barngrupper lett till att frustrationen och stressen bland förskollärarna är stor på många håll.

Det är en bild som Kerstin Fahlén, Lärarförbundets ordförande i Borås, bekräftar. Även om det inte finns någon aktuell statistik sammanställd, är det enligt Kerstin Fahlén tydligt att barntätheten på förskolorna ökar.

Samtidigt som varje förskollärare får fler barn att ta hand om, har kraven på vad de ska hinna med också ökat. Det leder enligt Kerstin Fahlén till att förskollärarna blir ännu mer stressade, när de inte har förutsättningar att göra det som förväntas av dem.

I kommunens skolplan tas bland annat språkutvecklingen i förskolan upp som ett prioriterat mål.

- Det innebär ju att förskollärare måste kunna sätta sig ner och samtala med barnen och göra andra aktiviteter för att stimulera språkutvecklingen. Och det är ju lite svårt när man inte är så många..., säger Kerstin Fahlén.

- Kommunen måste satsa mer resurser om förskollärarna ska kunna arbeta enligt den kvalitet som styrdokumenten föreskriver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".