Höga stoftnivåer i Borås

Efter flera år av minskande luftföroreningar, verkar förbättringen av luften i Sveriges tätorter nu avta. I Borås är mycket stoft i luften det största problemet.

Efter flera år av minskande luftföroreningar verkar förbättringen av luften i tätorterna nu avta, rapporterar Naturvårdsverket. Nära hälften av landets kommuner riskerar att inte klara de utsläppsnormer som ska uppfyllas under nästa år.

- I Borås har man framförallt problem med för mycket stoft i luften, säger Sture Larsson-Jones på miljöskyddskontoret i Borås till Radio Sjuhärad.

Det är framförallt stoft och marknära ozon som orsakar hälsoproblem i tätorterna. Det finns beräkningar på att luftföroreningar bidrar till över tusen dödsfall om året i Sverige. Om de höga stoftnivåerna ligger fast i Borås kan det leda till att kommunen måste göra kontinuerliga mätningar av dem. Men i övrigt räknar kommunen med att uppfylla utsläppsnormerna, som reglerar hur mycket föroreningar luften får innehålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".