Skärpt straff för vårdare som utnyttjade förståndshandikappad

Hovrätten skärpte idag straffet för den manlige vårdare i 50-årsåldern som tidigare fällts i Borås tingsrätt för att ha förgripit sig sexuellt på en förståndshandikappad man.
Ett år och fyra månaders fängelse blev domen.

Händelsen inträffade våren 2002. Enligt hovrätten kom den nu dömde vårdaren då till den förståndshandikappade mannens lägenhet i anslutning till gruppboendet där vårdaren arbetade. Vårdaren blottade sitt underliv och satte sig grensle över mannen. Enligt hovrätten utnyttjade han därefter den förståndshandikappade mannen sexuellt.
Det saknas bevis i målet och ord står mot ord. Tingsrätten bedömde den förståndshandikappade som mer trovärdig och vårdaren dömdes till tio månaders fängelse och 90.000 kronor i skadestånd. Både vårdaren och åklagaren överklagade domen till hovrätten.
Inför rättegången i hovrätten var turerna många. Mannen bröt med sitt tidigare ombud och krävde att den kände advokaten Kerstin Koorti skulle företräda honom, men hovrätten sade nej.
Då anlitade mannen Kerstin Koorti som privat försvarare, och när han nu fällts innebär det att han själv måste betala hela advokaträkningen.
Enligt hovrätten var den utnyttjade mannen helt ur stånd att värja sig, och rätten anser därmed att vårdaren allvarligt har missbrukat sin ställning att utöva tillsyn, och skärper därmed tingsrättens straff till ett år och fyra månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".