Patienter får betala mer för vård

Sterilisering, godartade tumörer och lindrigare gallsten. Det är  vård som patienter i Västra Götland kan komma att få betala ur egen ficka i framtiden. Det visar vår fortsatta granskning av sjukvården i Västra Götaland.

Vilken vård skall sjukvården erbjuda i framtiden, vilken vård får får patienter betala den fulla kostnaden för och vad skall sjukvården inte alls ägna sig åt, är frågor som som EPV-kommittén skall reda ut.
EPV-kommittén har ingen formell makt att själv besluta om vilka prioriteringar som ska göras, men dess ord väger ändå mycket tungt när politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska gå till beslut.
EPV-kommittén föreslog nyligen att de som genomgår provrörsbefruktning skall få betala självkostnadspris från och med andra behandlingstillfället. Ute i vården finns utredare som tagit fram förslag som EPV-kommittén kan komma att få ta ställning till. Sterilisering av kvinnor, kejsarsnitt som inte görs av medicinska skäl, godartade tumörer och lindrigare gallstensoperationer är vård som enligt förslagen inte skall betalas med skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".