Lurad företagare inför rätta

I går inleddes rättegången i Borås tingsrätt mot en  företagare från boråstrakten som blev lurad av en revisor. Mannen misstänks för bland annat grovt skattebedrägeri och grovt skattebrott men förnekar uppsåt.

Hela historien uppdagades när revisorn skickade en faktura till mannens son, som tidigare varit delägare i företaget. Sonen och hans sambo tyckte inte att fakturan kunde stämma och blev misstänksamma. En kontroll hos skattemyndigheten visade att revisorn bara betalat in en bråkdel av de momspengar som sonen förmedlat till revisorn. 
Sonen och hans sambo gjorde då en polisanmälan. När polis och åklagare började nysta i företagets räkenskaper, visade det sig att det inte var mycket som stämde. Staten hade undanhållits totalt omkring 1 miljon kronor i skatt. 
Företagaren som nu står inför rätta förnekar helt att han haft något uppsåt till brott. All bokföring och redovisning sköttes helt av den då auktoriserade revisorn. Företagaren hävdade i rätten i går, att han litat helt på sin revisor, och därför inte kontrollerat siffrorna. Revisorns ansvar kommer att prövas i en separat rättegång. Den utredning som gjorts av hans verksamhet har lett till att han nu är misstänkt för omfattande ekonomisk brottslighet i flera fall. 
Rättegången mot revisorn skulle ha startat den 2 februari, men är uppskjuten tills vidare på grund av att revisorn anser att han är för sjuk för att kunna delta. Socialstyrelsen ska nu bedöma om revisorn ändå kan klara en rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista