1 av 3
Bäckängsleven Siri Holmgren har svårt att hitta ett jobb. Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio Sjuhärad.
2 av 3
Per Rosendal på Arbetsförmedlingen.
3 av 3
Victor Ljungblad tror på ett arbete. Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio.
Borås

"...ljusnande framtid är vår"

Under de kommande veckorna tar tusentals elever studenten och beger sig ut i arbetslivet. Det som väntar är rekordhög arbetslöshet, och en svårflörtad arbetsmarknad.

Siri Holmgren på Bäckängsgymnasiet Borås är en av 1200 elever i Borås som snart lämnar skolan, och mer än något annat önskar hon sig ett jobb.

– Jag har inte haft någon framgång alls med att söka. Nu har jag sökt sedan i höstas och jag har väl fått svar någon gång då och då. Jag får väl gå arbetslös antar jag, säger Siri.

Statistiska centralbyrån (SCB) målar också upp en mörk bild för Siri och hennes jämnåriga: ungdomsarbetslösheten är rekordhög och nästan var tredje ungdom saknar arbete.

– Man blir väldigt nedslagen av det. Det är inte kul att söka och aldrig få ett svar, och får man ett svar är det "nej". Det är SVÅRT att få ett jobb säger Siri Holmgren.

Per Rosendal på Arbetsförmedlingen ser en ljusning efter finanskrisen. Företagen har börjat anställa till viss del, men det har inte minskat pressen på de som söker.

– Jag menar att mer än hälften av ungdomarna inte är rustade för detta. Det är ganska hårda krav.

Victor Ljungblad tar studenten om en vecka, men redan nu har han skripvit in sig på Arbetsförmedlingen. Han har förberett sig för liver efter skolan och är optimistisk.

– Jag är inte så jätteorolig ändå. Jag visste redan för länge sedan att den här dagen en gång skulle komma, och att jag skulle få söka arbete. Då har jag skaffat ett truckkörkkort oh vanligt körkort för att öka förutsättningarna när jag går ur skolan.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Arbetsförmedlingens jobbtips

  • Skriv ett personligt brev (ökar din konkurrenskraft)
  • Sök jobb
  • Ring upp och påminn att du sökt
  • Gå runt och knacka dörr och sälj dig själv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".