VG-regionen blir kvar

Riksdagen beslutade igår att Västra Götaland och Skåne ska fortsätta att vara regioner. Formellt blir regionerna permanenta vid årsskiftet.

Skåne och Västra Götaland permanentas som regioner. Dessutom kommer även Gotlands och Hallands län att bilda regioner, detta trots tidigare kritik om att länen var för små.

Det beslutade riksdagen i går.

De nya bestämmelserna gäller frånkommer att gälla från den 1 januari.

Försök att bilda storregioner i Sverige har pågått sedan 1990-talet. Hittills har det bara varit Skåne och Västra Götalands län som på försök varit regioner, vilket innebär att de har haft ett särskilt regionalt ansvar jämfört med andra län.
Bland annat innebär regionalansvaret att regionerna får ansvar för utvecklingsfrågor, sjukvård och kulturfrågor inom regionen.

Försöket har nu pågått i mer än tio år, och beslutet att permanenta regionerna och att göra om Gotlands och Hallands län till regioner var väntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".