Muslimsk borgerlig vigselförättare i Borås

Borås kan få Västra Götalands första borgerliga vigselförrättare med muslimsk bakgrund. De är Islamska kulturföreningen som har ansökt om att en av deras medlemmar, Ahmed Mohammed, ska få uppdraget.

Kommunstyrelsen i Borås väntas förorda Ahmed Mohammed på sitt sammanträde nästa vecka och sen skall länstyrelsen ge sitt godkännande.
Dom flesta borgerliga vigselförrättare i Sverige är kommunala politiker och tjänstemän. Det är också kommunerna som rekommenderar personer, som sedan godkänns av länsstyrelsen.
Intresset bland Islamska föreningens medlemmar i Borås för att ha en borgerlig vigsel i anslutning till sitt traditionella bröllopsfirande, har gjort att man nu vill att Ahmed Mohammed skall få uppdraget. Han är somalier, troende muslim och blir, om Länsstyrelsen godkänner honom, den förste borgerliga vigselförättaren i Västra Götaland med muslimsk bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".