1 av 2
Ida Rosell, projektledare som är på väg att få Rydal Design Center på fötter. (Foto: Erik Bergström, SR Sjuhärad)
2 av 2
Madelein Jakobsson, ordförande i Rydals byalag, är optimistisk om framtiden för fabriken. (Foto: Erik Bergström, SR Sjuhärad)
Mark

Hon får Rydal att tro på framtiden

I Mark har kommunen satsat fyra miljoner kronor på projektet Rydal design center för att under tre års tid omvandla Rydals spinneri till ett design och företagscentrum. Nu flödar optimismen i Rydal.

Projektet Rydal Design Center är snart halvvägs men målsättningarna är långt ifrån uppfyllda. Många av visionerna har stannat vid just visioner.

– Men nu när Ida kommit hit så har det hänt något, säger Madelein Jakobsson, ordförande i Rydals byalag. Det har kommit in nytt folk och konstnärer. Så det här är toppen.

Åtta hyresgäster finns i nuläget men större delen av de 6000 tillgängliga kvadratmetrarna gapar tomma.

Ida Rosell är projektledare för Rydal Design Center. Hon har stora visioner för lokalerna.

– De här gamla fabrikslokalerna ska sjuda av liv igen! Dels kreativa företag inom film och foto, upplevelsenäring, måltid och turism. Dels temporära evenemang och föreläsningar som lockar turister och besökare.

Från kommunens håll verkar man nöjda och målet att lokalen ska fyllas med permanenta och temporära hyresgäster anser man fortfarande vara realistiskt. Just nu handlar det om att sälja in projektet och några som verkar övertygade om dess möjligheter är rydalarna själva.

En styrka tror Madelein Jakobsson, ordförande i Rydals byalag är att det nu gjorts en helhetssatsning på Rydal och att lokalbefolkningen inkluderats på annat sätt än i tidigare projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".