Sjuhäradsbygdens tidning riskerar sänkt presstöd

Sjuhäradsbygdens tidning ligger på gränsen för att få behålla sitt presstöd. Förra året minskade upplagan till 1800 exemplar, och om tidningen inte lyckas öka upplagan till nästa år kommer presstödet att minskas.

- Ja, det är ju allvarligt och vi är införstådda med att vi måste hämta in det här, säger Tore Svensson, skribent och ordförande i tidningens styrelse.

Det statliga presstödet är en viktig inkomstkälla för de flesta svenska tidningar. Förra året fick Sjuhäradsbygdens tidning drygt två miljoner kronor i stöd.

För att stödet ska betalas ut måste tidningen ha en snittupplaga på minst 2000 exemplar. Ligger man under den gränsen i två år, trappas stödet succesivt ner.

Och även om Sjuhäradsbygdens tidning återhämtar sig i år, finns problemen kvar. För när tidningen väl har varit under gränsen i ett år, minskas stödet direkt om upplagan skulle sjunka under gränsen ett annat år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".