Ingen ansvarig för sanering av Viskan än

Borås stad bör ta på sig ansvaret att sanera Viskan vid de kraftigt förorenade delarna vid Djupasjön och Guttasjön strax söder om Borås. Det anser miljönämnden. Saneringen kommer att kosta Borås kommun 16 miljoner kronor.

I de förorenade områdena har man bland annat hittat tungmetaller och dioxin. Dioxinhalterna hör till de högst uppmätta i Sverige.

Av de möjliga åtgärderna är det mest sannolika alternativet att gräva en ny fåra för Viskan, förbi de starkt förorenade sjöarna som Viskan rinner genom.

Hela det projektet beräknas kosta runt 100 miljoner kronorm, varav 75 miljoner kommer från staten via Naturvårdsverket. Men för att göra det hela möjligt måste det finnas någon som påtar sig anvaret att vara huvudman för projektet, annars kan Naturvårdsverket inte betala ut pengarna.

Miljöskyddsnämnden i Borås föreslår att kommunen tar på sig det ansvaret. Det kommer visserligen att kosta Borås cirka 16 miljoner kronor, men att inte ta ansvaret innebär att området kan komma att klassas som miljöriskområde och det kan i sin tur leda till kostnader för Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista