Fortare fast långsammare

När kommunen hastighetsbegränsade ett bostadsområde i Örby så trampade istället bilisterna på gasen och fler bilister körde fortare än tidigare. Det mycket förvånande resultatet fick Marks kommun efter att ha utvärderat hastighetbegränsningen.

Det var i slutet av 2002 som politikerna beslutade att sänka hastigheten i det villaområde som ligger utefter Boakullevägen i Örby. Ett villaområde som ligger mellan Kupan och Kinnagränsen där det finns ett relativt stort antal villor. Hastigheten var satt till 50 kilometer i timmen men många villaägare i bostadsområdet upplevde att det gick betydligt fortare.

Meningen var att det skulle vara ett försök under ett år och därför gjorde man en trafikmätning innan hastigheten sänktes till 30 kilometer i timmen.

Efter ett halvår gjorde man en ny trafikmätning och fick det mycket förvånande resultat.

När hastigheten var 50 kilometer i timmen så körde 605 bilister fortare än 30 kilometer i timmen. När man sänkte hastigheten till 30 så ökade de som körde fortare än 30 mycket kraftigt med 45 procent till nästan nio hundra bilister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".