Stockholm Pride 2006 Foto:Leif R Jansson, Scanpix

RFSL-ordförande dödshotad

I helgen hotades Manitza Håfström från Tvärred till livet. Hon är ordförande i RFSL i Karlstad och arrangör till stadens egen Pridefestival. Det här gjorde en man så upprörd att han tidigt i söndags morse ringde och hotade att döda henne om hon inte stoppade paraden. Händelsen är polisanmäld.

– Den här killen började svära åt mig och kalla mig för fula saker. Han förklarade att om jag genomförde paraden skulle han sätta ett skott i pannan på mig.

Manitza Håfström trodde att det var ett skämt först och la på luren, men då ringde mannen upp personen som hon delar lägenhet med och sa att om hon genomför paraden ska de komma och kidnappa henne.

Har det hänt förut att ni har blivit hotade?

– Vi blev hotade första året som paraden var. Fast då var det på internet, på en nazistisk sida. De hade skrivit om paraden och att de skulle komma och slå ner oss. Det var lite olustigt för då stod mitt namn med på sidan.

Det var alltså inte första gången Manitza Håfström blev hotad, och hon är inte ensam om det heller. Flera andra personer i styrelsen blivit uppringda och störda mitt i natten.

– Om man ser till hatbrott som är riktade till HBT-personer så är det något som fortsätter att öka för varje år, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL. Det kan bero på många olika saker. Delvis kan de bero på en ökad synlighet för HBT-personer.

Manitza Håfström säger att hon tänker inte låta sig tystas, Karlstads pridefestival kommer gå av stapeln även i år.

– Vi kommer inte vika oss för sådana dumheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".