Semestertider väntar på SÄS Foto:Ann-Christin Lundberg
Borås

Semestertider skapar vårdköer

Snart börjar semesterperioden på Södra Älvsborgs Sjukhus. Fem avdelningar stängs då och antalet vårdplatser sjunker med cirka 120 stycken. Patientsäkerheten klaras med hjälp av vikarier, bemanningsföretag och anställda som jobbar på sin lediga tid. Men vårdköerna kommer att öka.

Trots neddragningar är inte chefläkaren Claes Håkan Björklund orolig för patientsäkerheten.

– Det gäller att anpassa verksamheten till de resurser vi har, säger han. Vårt uppdrag i sommar är att ta hand om akut sjuka, utföra cancerbehandling och övrig vård som inte kan vänta.

-- Med erfarenheter från ifjol så har vi god förtröstan att vi har lika bra patientsäkerhet i år som ifjol.

Neddragningarna under semesterperioden innebär att planerade operationer, främst kirurgi, får vänta. Det innebär att det finns en del att ta igen efter att de planerade operationerna har ställts in under åtta veckor.

– Vårdköerna ökar och då måste man snabbt komma igång med att beta av köerna, säger Claes Håkan Björklund.

Om det blir ett utbrott i sommar?

– Det kommer vi att klara men det blir svårare under sommaren, säger personalchefen Marie Lindström .

Man använder sej mycket av bemanningsföretag i sommar. Blir det en dyrare lösning?

– Det vet vi inte än. Varje chef har gjort sin planering utifrån sina budgetförutstätningar och utifrån vårdens behov. Efter sommaren gör vi en sammanställning och vi jämför år från år hur det här ser ut, säger Marie Lindström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".