Borås

Drotz stoppar fler friskolor

Kommunerna borde få styra när en friskola ska få starta. Den milda kritiken mot friskolor fick igår den borgerliga majoriteten i Borås att spricka. Bakom kravet stod nämligen kristdemokraternas kommunalråd Karl-Gustav Drotz.

– Vi har väldigt många friskolor för närvarande och nu kommer gymnasieskolorna in och vill rekrytera även på grundskolan, säger Karl Gustav Drotz.

Det här medför att kommunen får många tomma lokaler och måste lägga ner skolor inom en snar framtid.

– Eleverna har snart ingen kommunal skola kvar i närområdet att välja på. Det är därför vi borde se över konsekvenserna och ge oss mer tid.

Att vänsteroppositionen i Borås sedan länge sagt att kommersiella friskolor verkar segregerande, försämrar undervisningen och är dyra för kommunen är ingen nyhet.

Inte heller att oppositionen alltid blivit nedröstad av en borgerlig majoritet som anser att valfrihet är bäst . Igår godkände kommunstyrelsen exempelsvis elva nya frigymnasier i Borås. Men när fyra nya fristående grundskolor skulle klubbas sa Kristdemokraternas Karl-Gustav Drotz ifrån och krävde att staten och Skolinspektionen kommer med nya riktlinjer. Vänsteroppositionen bytte snabbt fot, röstade med Drotz och så förlorade de borgerliga - för första gången under den här mandatperioden i en viktig fråga. Men Moderaternas Ulrik Nilsson tyckte inte att förlusten var någon stor sak.

– Jag tycker inte att det är ett problem för samarbetet inom alliansen, säger Ulrik Nilsson. Det är viktigt att vi allianspartier deklarerar att vi står för människors rätt och möjlighet att påverka sin situation, i form ett antal åtgärder. Och där är friskolereformen en sådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".