Elever testar jobbet som brandman Foto: Jenny Hellström
Borås

Elever testar jobb som brandman

Just nu bjuder räddningstjänsten i Södra Älvsborg in högstadieelever att prova på hur det är att jobba som brandman. Tanken är att locka fler till brandmannayrket, men också visa vilka konsekvenser en brand kan få.

Mellan två träd är ett stormaskigt nät uppspänt. Marie Larsson som tillsammans med Natalie Leibertz håller i kursen visar för eleverna Ganja Dramako, Aid Hisenaj och Acad Osman hur de - tillsammans med varandra - ska ta sig igenom utan att nudda:

– De ska lära sej att samarbeta och utnyttja varandras egenskaper, säger Marie Larsson.

Samarbete är en grundförutsättning för brandmannayrket - och eleverna från Särlaskolan i Borås är de första som under några sommarveckor får testa på hur det är - tanken är att locka fler till yrket men också skapa goda relationer till ungdomarna - och visa vilka konsekvenser det kan få att "elda lite" - något som förhoppningsvis kan minska antalet anlagda bränder på till exempel skolor.

Markus Bodén, på räddningstjänsten, säger att det finns flera skäl till att ungdomarna bjuds in.

– Det är bra att man får lära sej lite hur en brandman jobbar och få lära sej om bränder och hur man uppträder vid bränder och vid andra olyckor. Men det handlar även om att  skapa en relation med ungdomar, säger Markus Bodén.

Det säger Markus Bodén, på räddningstjänsten, men eleven Aid Hisenaj har andra planer än brandman för framtiden:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".