Unikt kulturreservat bildas i Mark

Till sommaren ska Marks kommun få sitt första kulturreservat. Ett historiskt unikt område i Örby vid Öresjön blir södra Sveriges största kulturreservat.

Det finns också planer på en ovanlig ekonomisk lösning för reservatet. Kostnaderna för reservatet ska klaras genom avverkning av en del av skogen i området.

- Dessutom kan det här bli landets första kommunala kulturreservat, säger Bertil Larsson på Marks kommun, som ansvarar för reservatsbildningen.

I fem år har möjligheten att bilda kulturreservat funnits och hittills finns elva stycken i Sverige men dom är alla bildade av länstyrelser, det här är första gången en kommunen bildar ett reservat.

Området ligger vid Ramsholmen och Två Skyttlar i Örby. Där, i hag- och skogsmark, finns unika spår av människor från de sista dryga fyra tusen åren. Hällkistor, bronsåldersrösen, fornåkrar, järnåldersgravar, husgrunder och mycket mera. Cirka 40 kända olika fornlämningar finns registrerade i området.

Kulturreservat blir stort; 60 hektar, det största i hela Götaland. I vinter ska ett skogsområde avverkas i området och då finns det nu en tanke att använda intäkterna från avverkningen till att täcka de kostnader som uppstår när reservatet bildas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista