Goda framtidsutsikter för distanshandeln i Borås

Framtidsutsikterna för postorder- och e-handelsbranschen i Borås är goda. Det säger idag Bo Lindell, VD för föreningen Svensk Distanshandel, som menar att Haléns stora varsel häromdagen är en engångföreteelse. Bo Lindell är inte orolig för att fler företag kommer att följa Haléns exempel och flytta ut lager- och distributionsverksamhet till låglöneländer.

Postorderföretaget Haléns varslade häromdagen 125 personer om uppsägning. Varslet som lades precis innan semestern var ett hårt slag för många anställda. Men läget behöver inte vara nattsvart. Många av dem som berörs av varslet är lagerarbetare och arbetsmarknadssituationen för lagerarbetare i Sjuhärad ser just nu ljusare ut än på länge. Det säger Per-Åke Persson, chef för arbetsförmedlingen i Borås.

– Vi håller faktiskt på just nu att jobba med en order för att hitta mellan 100 och 120 lagerarbetare till ett företag lokalt. Och om man ser till landet som helhet så håller lagerbranschen på att växa igen efter lågkonjunkturen.

De allra flesta av de lediga tjänsterna inom lagerbranschen är på bemanningsföretag, vilket har en naturlig orsak enligt Per-Åke Persson igen.

– De signaler vi har fått är att många företag som tidigare haft egen anställd personal inom lager nu väljer att använda sig av bemanningsföretag i början av den här uppgången för att se om den håller i sig, innan de anställer själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".