Ericsson förlust 21 miljarder

Telekomföretaget Ericssons förlust förra året blev 21 miljarder kronor. Företaget fortsätter sina besparingar men hoppas på en vändning under året.
Ericsson redovisar en förlust före skatt på 5,1 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2001. Det kan jämföras med en förlust på 2,6 miljarder kronor för motsvarande period 2000. För Ericssons viktigaste affärsområde, System, minskade försäljningen med 18 procent till 50,0 miljarder kronor. Rörelseresultatet försämrades från 9,2 miljarder kronor till 0,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet för affärsområdet Telefoner förbättrades från en förlust på 9,8 miljarder kronor till en förlust på 0,7 miljarder kronor. I och med den senaste kvartalsförlusten landar Ericssons helårsresultat för 2001 på en förlust på 21,1 miljarder kronor, att jämföra med en vinst på 14,3 miljarder kronor för 2000. Ericssons prognos för 2002 kvarstår, enligt bokslutsrapporten. Bolaget räknar med en rörelseförlust under första kvartalet, men att resultatet sedan förbättras under året. Bolaget väntar sig en 10-procentig volymtillväxt på mobiltelefonmarknaden. Marknaden för fasta nät spås däremot minska ytterligare under 2002. Och telekomföretaget kommer fortsätta sitt besparingsprogram. ''Vi kommer löpande att vidta nödvändiga kostnadsbesparingar för att uppnå våra rörelsemål'', heter det i rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista