1 av 8
Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
2 av 8
Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
3 av 8
Obligatoriskt: tärningar i backspegeln och pikanta dekaler. Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
4 av 8
Besökarna Anders Sällström och Lina Rouhiainen. Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
5 av 8
Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
6 av 8
Hur man marknadsför en Epa/mopedfestival. Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
7 av 8
Marcus Mellqvist, projektledare för Epa/Moppefestivalen i Vårgårda med besökarna Anders Sällström och Lina Rouhiainen. Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad
8 av 8
Två generationer Volvo samsas som EPA. Foto: Anne-Charlotte Horgby/Sveriges Radio Sjuhärad.
Vårgårda

Inte långsamt på Epa-festival

Möter du många Epa-traktorer på vägarna i Sjuhärad under lördagen beror det på att det är Epa-traktor och moppefestival på Tångahed i Vårgårda. Festivalen lockar motorintresserade ungdomar från hela Sjuhäradsbygden. 

På Tånga Hed i Vårgårda började Epa-traktorerna rulla in redan tidigt i förmiddags.
Anders Sällström är 16 år och kom till festivalen med sin Epa Volvo Duett från -66. Han har ett starkt motorintresse, och tack vare Epa-traktorn kan han vidareutveckla det.

– Det roliga med Epa-traktor är att man kan få utlopp för sitt motorintresse och att man kan få köra bil när man är 16. Det roliga med festivalen är att man får träffa andra som har samma intresse, säger Anders Sällström.

Festivalen bjuder på musik och föreläsningar inne i tältet som ersätter den nedbrunna Tångahallen, och på gräsytorna runt omkring samsas Epa-traktorer och mopeder.
Festivalen avslutas inte förrän klockan ett på lördagsnatten med drive in-bio. Arrangörerna hoppas på uppemot 200 besökare.

Det är ungdomsprojektet "Sixten", Leader Sjuhärad, som engagerat ett trettiotal ungdomar från hela sjuhäradsbygden för att på ideell bas arrangera festivalen. 
Tanken med "Sixten" är att stimulera landsbygdsungdomars egna engagemang och initiativ och drivs med bland annat EU-epngar.

Projektledaren Marcus Mellqvist drog igång arbetet med en Epa-traktor och moppefestival eftersom många unga i Sjuhäradsbygden är motorintresserade.

– Epa-traktor och moped är extra viktigt för landsbygdsungdomar eftersom det gör rörlighet och frihet. De ungdomar som hjälpt till med festivalen har enormt driv. De är värda en festival, säger Marcus Mellquist.

Fakta EPA-traktorn

Tillkom i Sverige under andra världskriget. Det är en äldre personbil eller lastbil som blivit ombyggd till jordbruksmaskin.
Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet efter lågprisvaruhuset EPA - en förkortning av Enhetsprisaktiebolaget.
Sedan 31 mars 1975 har EPA-traktorn ersatts av A-traktorn (arbetstraktor), men denna kallas fortfarande i folkmun för EPA-traktor.

Föraren måste vara 16 år för att köra, och den högsta tillåtna hastigheten vid färd på väg är 30 km/h.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".