Förlusterna för Torpa måste upphöra

Politikerna har tröttnat på förlusterna för Torpa Stenhus. Torpa drivs idag en samarbetsgrupp, där Borås, Tranemo och Ulricehamn ingår tillsammans med ägaren Pehr Zethelius. Gruppen vill nu ha ekonomiskt stöd utifrån.

Enligt Björn Wahllöf, kommunalråd i Borås, är den nuvarande ledningen för Torpa, med många politiker i toppen, är för amatörmässig.
Torpagruppen vill ha ekonomiskt stöd utifrån, exempelvis från regionen, som idag stödjer andra slott i Västsverige med miljonbelopp varje år. Men då måste dessa bidrag styras av en extern grupp, till exempel en stiftelse, så att det inte finns någon risk att de hamnar i ägaren Pehr Zethelius privata fickor.
Pehr Zethelius är positiv till en annan driftsform än dagens politiskt styrda, men vill samtidigt inte förlora inflytande över Torpa, som varit i familjens ägo sedan 1400-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".