Vårgårda anmäls för utsläpp

Nu anmäler miljökontoret i Vårgårda den egna kommunen till åklagare. Anledningen är att kommunens reningsverk under långa tider förra året släppte ut förorenat vatten som överskred gränsvärdena.

Det förorenade vattnet handlar om halten av BOD som överskridits kraftigt. BOD-halterna är en uppskattning av hur mycket organismer, bland annat bakterier och dött organiskt material det finns i vattnet. Höga halter gör att syret försvinner i vattnet. Därför finns det gränsvärden och det är dessa värden som kommunens reningsverk har överskridit med hundra procent.
Men kommunen skyller på djurmatsillverkaren Doggy som haft problem med sin egen rening. Det har lett till att kommunens reningverk fått ta emot dubbelt så höga halter föroreningar som det är dimensionerat för.
Kommunens miljökontor, som i det här fallet ska ses som en myndighet, anmäler nu de höga halterna till åklagare. Om det blir åtal och kommunen fälls, kan det bli tal om böter som den tekniska förvaltningen tvingas betala. Men den tekniska nämnden har i ett brev till Doggy redan aviserat, att kommunen i sin tur kommer att kräva att Doggy betalar böterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".