Stor psykisk press för asylsökande

De långa handläggningstiderna på Migrationsverket och långa vätetider för att får uppehållstillstånd innebär en stor psyskisk press för asylsökande i Sjuhärad. På den psykiatriska enheten på Borås lasarett vårdas många asylsökande just nu.

Migrationsverket varnar nu för att asylsökande kommer att få vänta allt längre på besked om uppehållstillstånd, om inte verket får mer pengar.
På många psykiatriavdelningar utgör numera asylsökande personer en ganska stor andel av patienterna. I Borås upptas just nu 14 av 50 platser av asylsökande.
Enligt Per-Anders Hultén, chefsöverläkare, går det egentligen inte att behandla psykisk ohälsa som orsakas av hotet att behöva åka tillbaka till ett land man har lämnat och där man inte ser någon framtid. Enligt Per-Anders Hultén är det nu viktigt att regeringen ser till att Migrationsverket kan korta handläggningstiderna i asylärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista