Hotat område vid Ljungaån kartlagt

Området vid Ljungaån i Örby i Mark är hotat av starka föroreningar och en damm som om den skulle brista skulle skapa stor förödelse. Området är nu kartlagt av tre universitetetstuderande.

Område har mycket höga naturvärden. Bland annat finns där flodpärlmusslan, områden där insjööringen leker och sällsynta mossor, lavar och växter.

Situationen utmed Ljungaån är komplicerad: dels på grund av en sågverkstomt som har starka gifter i marken, dels på grund av bottensedimentet i en damm där det finns arsenik och kadmium och en gammal soptipp som läcker tungmetaller troligen ända ut i ån. Dessutom finns det en damm som kan brista villket skulle få oanade följder för miljön.

Situationen kompliceras också av att det finns en ansökan om att bygga ett kraftverk i området.

Tre studerande från Göteborgs universitet har kartlagt föroreningarna i området och informerade i går miljönämnden om resultatet.

Helst ser de tre som nu kartlagt området att Ljungaån återställs i ursprungligt skick.

Att dammen kan brista upptäckte de tre efter att studerat den vid högvatten och därför har nu miljöchefen Sven Erik Bergström redovisat situationen för länstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Också han är för en nedmontering av dämmet och att försöka återställa Ljungaån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".