Hyresgäster kan drabbas av krav på freonfria kylskåp

Naturvårdsverket vill att hyresvärdarna byter ut gamla kylskåp som innehåller freon senast vid årsskiftet. Något som skulle drabba hyresgästerna negativt, menar Åsa Martinsson, VD för kommunala AB Bostäder i Borås.

Att alla kylar och frysar med freon som används i yrkesmässig verksamhet ska bytas ut senast i år, är beslutat sedan 1995. Men nu har Naturvårdsverkets jurister kommit på att det även skulle omfatta hyreslägenheter, eftersom värden använder lägenheterna i sin yrkesmässiga verksamhet.

- Vi tycker det är olyckligt. Skulle vi tvingas byta ut fungerande kylskåp tar ju det pengar från annat underhåll och till syvende och sist drabbar det hyresgästerna på ett olyckligt sätt, säger Åsa Martinsson, VD för AB Bostäder.

De kommunala bostadsbolagens branschorganisation SABO har uppvaktat Naturvårdsverket i frågan, och Åsa Martinsson hoppas att man kan komma överens om en annan lösning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista