Ändrade regler räddar Örby idrottsplats?

Nu har kapplöpningen med tiden börjat för att rädda idrottsplatsen i Örby. På torsdag tas första beslutet i samhällsbygnadsnämnden att skriva om reglerna för alla vattenskyddsområdena i hela Marks kommun. Genom att skriva om reglerna så ska det vara möjligt att även i fortsättningen gödsla fotbollsplanen.

Just nu är det förbjudet att gödsla IFK Örbys fotbollsplan. I april får den annars normalt sin första gödsling. Anledningen är att länstyrelsen har satt stopp för all gödsling på grund av närheten till en vattentäkt. Skyddsreglerna för täkten tillåter inte gödsling. Men nu har Marks kommun för avsikt att skriva om skyddsreglerna för alla vattentäkter och börja med Örbytäkten. En tidtabell och en beskriving av hur arbetet ska göras måste vara klart inom några veckor. Den ska sedan presenteras för länstyrelsen som ska godkänna den. Om länstyrelsen gör det så har länstyrelsen också lovat att ge dispens under 2004 med gödslingen, vilket skulle rädda planen. Nu finns det ett förslag framtaget hur arbetet ska göras och enligt tidplanen skrivs reglerna om för Örbys vattentäkt och Risängstäkten. Men tjänstemännen som skrivit förslaget påpekar gång på gång att tidplanen är mycket pressad. Men klarar man tdiplanen för det första året, då kommer alla vattentäkter i kommunen att ha nya skyddsföreskrifter om fem år - och det blir fortsatt spel på Örbys fotbollsplan. En ny fotbollsplan skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista