Tvist om bilköp till Allmänna reklamationsnämnden

Ett par från Borås köpte en Audi från en bilfirma i Sjuhäradsbygden, men när bilprovningen gjorde en diagnos upptäcktes inte mindre än 16 fel. Nu är fallet anmält till Allmänna reklamationsnämnden. Tvisten gäller om en bilförsäljare måste uppge att bilen som är till försäljning är importerad och reparerad efter en kollision.

Bara några dagar efter köpet upptäcktes flera fel. Det visade sig att bilen var importerad från Tyskland, och krockskadad, och det hade bilfirman inte talat om vid bilköpet. Köparen gick tillbaka till bilfirman, men chefen menade att inget fel var gjort. Han ansåg inte att det fanns någon skyldighet att informera kunden om att bilen var importerad. Dessutom sa han att det inte var något fel på bilen. Men en bildiagnostik på bilprovningen visade att bilen hade 16 fel, de flesta efter krocken. Bilen lämnades in till bilfirman för reparation, och efter den gjordes en ny bildiagnostik som visade att flera fel inte var åtgärdade. Efter det ville paret häva köpet. Men den bilden håller inte bilförsäljaren med om. Istället påstår han att paret som köpte bilen ville behålla den till varje pris. Därför har bilfirman erbjudit en ny reparation, och har svårt att förstå varför paret inte lämnar in bilen så att felen kan ses över. Ärendet är nu anmält till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Nyligen fälldes samma bilfirma i ARN att betala ersättning till en bilköpare i ett annat ärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".