Svenljunga

Bedrägeriåtalad politiker

Regionpolitikern Margaretha Bjälkemo från Örsås åtalas för grovt bedrägeri efter att hon felaktigt tagit ut över en halv miljon i sjuklön. Bjälkemo kan dömas till fängelse, men vill ändå ställa upp i höstens val.

Margaretha Bjälkemo ska fått ut över en halv miljon i sjuklön under åren 2003-2008  - detta samtidigt som hon haft flera politiska uppdrag med inkomster på cirka 175.000 kronor om året.

Men inkomsten anmäldes aldrig, och Margareta Bjälkemo åtalas nu för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Allvarligt brott
Åklagaren Daniel Edsbagge ser allvarligt på Bjälkemos dubbla ersättningar.

– Det här är allvarliga brott. Straffminimum för grovt bedrägeri är sex månaders fängelse, och när man hamnar på de här beloppen så ligger det i farans riktning att man kommer dömas till ett fängelsestraff.

Margareta Bjälkemo anser sig blivit förd bakom ljuset och att hon inte fått tillräckligt information från Försäkringskassan.

– Eftersom jag överhuvud taget inte gjort detta medvetet anser jag inte att jag ska straffas så.

Till saken hör att Margareta Bjälkemo satt en period i Försäkringskassans socialförsäkringsnämnd - därför har Länsrätten tidigare konstaterat att hon inte kan hävda att hennes kunskaper är otillräckliga.

Vill gå till val oavsett
Bjälkemo representerade tidigare Sjukvårdspartiet, men är numera politisk vilde i regionfullmäktige.

I höstens val kandiderar hon till kommunfullmäktige i Svenljunga, och står då på femte plats på moderaternas lista. Hon vill stå kvar på den, men ytterst är det hennes partikollegor som bestämmer.
Moderaternas ordförande i Svenljunga Johan Björkman vill inte döma någon ohörd.

– Detta är ingen nyhet, utan var ett övervägande vi gjorde innan vi nominerade henne. Vi valde ändå att ta med henne på listan.

– Det finns väl många som är fällda för brott, och som kommer ut på andra sidan och fortfarande är duktiga personer.

Så du tycker inte det belastar partiet om ni har en människa som är fälld för bedrägeri?

– Jo, om vi har en person som är fälld så är det förstås inget positivt, säger Moderatordföranden i Svenljunga Johan Björkman som ändå inte tycker saken är besvärande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".