"Bög" och "hora" vanliga skällsord på Boråsskolor

Var fjärde elev på högstadiet och gymnasiet i Borås har någon gång utsatts för kränkande tillmälen. Det visar en undersökning som bland andra Borås Stad står bakom.

Men det är ännu osäkert vad kommunen ska göra åt problemen och än så länge ligger ansvaret för att hantera de här frågorna på varje enskild skola.

Drygt 2000 elever har svarat på enkäten, som gjordes bland gymnasister och högstadieelever i höstas. Och den visar att de flesta trivs ganska bra i skolan. Samtidigt säger över 500 att det är vanligt att man kallas för bög, hora eller liknande på skolan. Och nästan ingen känner till om skolan har några regler för att hantera mobbning och sexuella trakasserier.

Det finns skillnader mellan pojkar och flickor, men de största skillnaderna är mellan åldrarna. De yngre eleverna känner sig betydligt oftare utstötta eller illa behandlade än gymnasieeleverna.

Eva Luvö har genomfört undersökningne och hon hoppas att resultatet ska tas på allvar.

- Hels skulle jag vilja att man satte sig ner tillsammans med eleverna och utarbetar någonting gemensamt för att komma till rätt med det här, säger Eva Luvö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".