Ulricehamn/Sjuhärad

Pausen viktig på semesterresan

Ta en paus, det är något av det viktigaste man kan göra när man kör långa sträckor bil. Det är något av Motorförarnas Helnykterhetsförbunds budskap som de just nu är ute och informerar sommartrafikanter om.

Evan Svensson är en av funktionärerna hos MHF står just den här helgen vid Brunns rastplats utanför Ulricehamn. Och rådet till bilisterna är följande:

– Alla bör stanna och ta frisk luft. Här bjuder vi på fika och då blir det ju att de stannar en kvart tjugo minuter. Och det bör alla förare göra då och då. Känner de att ögonen börjar att falla ihop så måste de stanna. Men många som har kört långt och börjar närma sig hemåt tänker att de orkar de där sista två milen. Och så rätt vad det är så hamnar de i skogen.

Hälften av årets dödsolyckor i trafiken brukar inträffa under juni till augusti. Orsaken är semestertrafiken. Fler är ute och rör på sig och kör längre än man är van vid till vardags. Därför satsar MHF lite extra under sommaren med kampanjen "Ta Pause".

I torsdags var MHF Region Väst i Tranemo och under denna helg är det alltså i Ulricehamn som man kan stöta på dom. Sammanlagt kommer MHF att bemanna 66 rasplatser runt om i hela Sverige.

Evan Svensson som arbetat med kampanjen i 15 år berättar vad trafikanterna tycker.

– De är väldigt positiva. Det finns de som vet att vi är ute nu i hela Sverige och då åker de mellan de olika rastplatserna för att träffa oss.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se